Informatief

Voetzorg Friesland bezit veel kennis en informatie over haar vakgebied. Klik op één van de onderstaande onderwerpen om hierover meer te lezen.

Voor iedereen is het belangrijk om nieuwe schoenen rustig in te lopen, te laten wennen aan de voet. Wanneer het gevoel in uw voeten is verminderd, bijvoorbeeld als gevolg van diabetes, dan is het inlopen van het allergrootste belang. Drukplekken of schuifkrachten kunnen uw huid beschadigen en daarmee een groot risico vormen.

Controleer uw voeten regelmatig op drukplekken, zeker wanneer u net nieuwe schoenen hebt gekregen. Wanneer u als gevolg van Diabetes Mellitus of anders erg kwetsbare voeten hebt is het van het grootste belang uw voeten goed te (laten) controleren. Uw gevoel vertelt u dan niet altijd wat er gebeurt met uw voet: controle door goed te (laten) kijken en de voet te bevoelen kan u helpen om problemen te voorkomen. Ook regelmatig bezoek aan de pedicure helpt problemen te voorkomen.

Zijn er ondanks alle zorg en uw aandacht bij het inlopen toch problemen dan is het nodig dat u een controle afspraak maakt. Wacht u daar niet te lang mee, vaak is het mogelijk met kleine aanpassingen de problemen op te lossen.

Goede schoenen voor gebruik met een individuele inlay of voor een orthopedische aanpassing moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • de schoenen zijn voorzien van een goede sluiting; veters geven de meeste stevigheid, klittenband kan ook een prima sluiting bieden.
  • de schoenen sluiten hoog op de wreef. Deze omsluiting biedt voldoende stevigheid terwijl de voorvoet niet te nauw wordt omsloten.
  • zorg voor voldoende ruimte bij de tenen, minimaal 7 mm extra lengte zorgt dat uw tenen vrij liggen. Bij erg spitse neusmodellen mag het zelfs meer zijn.
  • zoek schoenen in een passende breedte maat. De voorvoet mag worden omsloten, niet te strak opgesloten.
  • kies schoenen met een stevige zool; de voet krijgt meer rust als de zolen niet te slap zijn.
  • hakken mogen niet te hoog zijn. Voor heren schoenen voldoet een hak van 1,5 cm meest goed. Dameshakken mogen wat hoger zijn, 2,5 cm blijkt in de praktijk voor veel mensen een goede hakhoogte.
  • zoek schoenen met een goede voering. Leer is het meest prettig in gebruik.
  • veel schoenen hebben tegenwoordig een los voetbed. Erg praktisch als er een individuele inlay wordt gedragen.
  • rond de hiel hoort een schoen stevig te zijn. Daarmee biedt de schoen meer steun en loopt u makkelijker.
  • leren schoenen passen zich aan bij uw voet. Er zit wat rek in en het materiaal ademt.
  • koop schoenen die passen bij het gebruik.
  • wanneer u twijfelt of de schoenen geschikt zijn voor de nodige aanpassing, vraagt u de winkelier of u de schoenen mag laten beoordelen door de orthopedisch schoenmaker.

We adviseren u graag. Voetzorg Friesland kan u ook uit eigen voorraad een goed passende schoen bieden!

De verplichte eigen bijdrage op orthopedische - en semi orthopedische schoenen bedraagt in 2022 €124,- per paar schoenen voor volwassenen en €62 voor kinderen tot 16 jaar.

De levertijden bij Voetzorg Friesland zijn voor orthopedische schoenen wanneer het een eerste paar betreft rond de acht weken. Een herhalingspaar kan vaak al eerder worden afgeleverd.
Semi orthopedische schoenen worden, afhankelijk van de leverancier van de schoenen binnen vier weken geleverd.
Een aanpassing aan confectieschoenen (OVAC) is binnen twee weken klaar.

Orthopedische schoenen en schoenaanpassingen vallen onder de hulpmiddelen en worden onder voorwaarden vergoed door uw zorgverzekering. Daarvoor gelden de volgende regels:

  • de orthopedisch schoenmaker bepaald samen met u welke voorziening het beste bij u en uw voetprobleem past. Daarbij wordt gekeken naar uw problematiek, het verwachtte gebruik en de kosten die gemoeid gaan met een adequaat hulpmiddel.
  • orthopedische schoenen worden vergoed uit de basisverzekering. Voor ( semi) orthopedisch schoeisel moet u een eigen bijdrage betalen. Bent u geholpen met een orthopedische voorziening aan confectie schoenen (OVAC) dan betaalt u niets bij. U betaalt dan zelf de basis: een paar goede confectieschoenen.
  • er geldt een wettelijk verplichte eigen bijdrage. Deze wordt jaarlijks door de wetgever vastgesteld.
  • blijkt na een gewenningsperiode dat het hulpmiddel goed werkt dan kunt u in aanmerking komen voor een wisselpaar. Door twee paar schoenen af te wisselen bent u minder kwetsbaar en gaat de voorziening vaak wat langer mee.
  • u mag een paar schoenen laten vervangen wanneer de pasvorm niet meer volstaat of de schoenen versleten zijn. Normale reparaties, zoals vervanging van zolen en hakken, kunt u in overleg met de leverancier uit laten voeren. Goed onderhoud en regelmatige controle door de leverancier verlengd de levensduur van uw schoenen.
  • schoenen met gebruikseisen, zoals veiligheidsschoenen, worden niet vergoed uit de basisverzekering. De Arbo wetgeving verplicht uw werkgever te voorzien in beschermend schoeisel. Uw leverancier kan u vertellen hoe uw werkgever deze kosten kan aanvragen bij het UWV.
  • orthopedische schoenen zijn dure hulpmiddelen. U bent als gebruiker daarom verplicht om samen met uw leverancier dit hulpmiddel goed te beheren. Bij klachten en/of slijtage aan de schoenen kan uw orthopedisch schoenmaker hulp bieden en uw schoenen optimaal verzorgen!

Er geldt een garantie termijn van drie maanden op de pasvorm van uw nieuwe schoenen. Uiteraard bij ongewijzigde omvang en stand van de voeten. Op het materiaal en de technische uitvoering wordt een half jaar garantie gegeven.

Reparaties worden door Voetzorg Friesland met de meeste zorg uitgevoerd. De hieraan verbonden kosten zijn meest voor rekening cliënt.

U bent verplicht de wettelijk bepaalde besparingsbijdrage (eigen bijdrage) te betalen bij aflevering van uw nieuwe schoenen. Deze bijdrage geldt per paar en is de door de wetgever bepaalde redelijke bijdrage in de kosten van uw hulpmiddel. In bijzondere gevallen kunt u tegemoetkoming in deze kosten aanvragen bij de gemeentelijke sociale dienst.

Voetzorg Friesland werkt samen met verschillende afdelingen binnen de muren van het MCL.

Lieuwe Vriesema heeft er wekelijks een multidisciplinaire samenwerking op het Wond Expertise Centrum (WEC). Samen met gipsverbandmeesters, vaatchirurgen, een revalidatiearts en gespecialiseerde wondbehandelaars stellen ze een behandeling op voor mensen met wonden aan de voeten als gevolg van Diabetes of vaatproblemen.

Door deze samenwerking worden de patiënten zo snel en efficiënt mogelijk behandeld zodat erger kan worden voorkomen.

Revalidatie Friesland heeft wekelijks verschillende schoenenspreekuren. Indien mensen klachten aan de voeten hebben waardoor de schoenen moeten worden aangepast of naar maat gemaakt, dan kunnen ze terecht op een van deze spreekuren. De huisarts kan u verwijzen (meestal digitaal) naar de revalidatiearts. Voor vragen hierover kunt u ons altijd bellen.

De diabetische voetverzorging (ook van de pedicure) is in 2015 geheel anders vormgegeven. Indien u voetproblematiek heeft en lijdt aan diabetes mellitus waarvoor u regelmatig door de podotherapeut of pedicure behandeld wordt, dan kunt u, om deze kosten deels uit de basiszorg van uw zorgverzekeraar vergoed te krijgen, naar de huisarts gaan voor een screening en het opmaken van een zgn. zorgprofiel. Aan de hand van dit zorgprofiel kan de podotherapeut een zorgplan maken waarmee uw pedicure aan de slag kan. Zij kan daarna gemaakte kosten als gevolg van uw diabetes o.a. bij ons declareren volgens een aangeleverd contract. Uw pedicure is al op de hoogte van deze reorganisatie en kan u prima voorlichten.

Voetzorg Friesland heeft haar samenwerking verbreed met meerdere schoenenwinkels. Deze winkels zijn gespecialiseerd in kwaliteitschoenen en modieuze comfortschoenen welke goed zijn aan te passen voor uw specifieke probleem.

Voor meer informatie kunt u de website van Klaversma Schoenen bezoeken via www.klaversmaschoenen.nl.

Wilt u graag een afspraak met ons maken? Dat kan! U kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen.

Heeft Voetzorg Friesland u goed geholpen? Of heeft u verbeterpunten voor ons? Dan horen wij graag van u!

Via het online formulier kunt u deze aan ons doorgeven.

Indien u niet tevreden bent over uw hulpmiddel of bejegening van het bedrijf, en u heeft dit al besproken met uw hulpverlener of baliemedewerkster van het bedrijf zonder tot een oplossing te komen, dan kunt u óf het klachtenformulier van het bedrijf invullen, óf via de onderstaande link direct contact zoeken bij de organisatie waar de Voetzorg Friesland bij is aangesloten. Deze hebben een commissie welke uw klacht professioneel in behandeling zal nemen.

https://www.nvos-orthobanda.nl/klachtenregeling

Bij het niet of niet tijdig (1 werkdag) annuleren van de afspraak wordt de gereserveerde tijd in rekening gebracht.

Om te voorkomen dat u uw afspraak vergeet, sturen wij u bij het maken van de afspraak een afspraakbevestiging per mail. Zorg er dan voor dat uw e-mailadres bij ons bekend is.

Weet u dat u een afspraak heeft en moet u deze afzeggen? Doe dit dan uiterlijk 24 uur van tevoren. Op die manier hebben wij nog de tijd om de voor u gereserveerde tijd aan een andere client aan te bieden en worden er bij u geen kosten in rekening gebracht.

Nog geen antwoord op uw vraag?

Neem dan gerust contact met ons op.

U kunt ons ook bezoeken op ons kantoor.

  • Fahrenheitweg 6
  • Ma t/m Do 08.00 tot 17.00
  • Vrijdag 08.00 tot 16.30

Of vul onderstaand formulier in.

Dan mailen wij u zo spoedig mogelijk terug.




    Voetzorg Friesland heeft met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten.

    © 2014 - 2024 Voetzorg Friesland